pondělí 15. února 2010

Cekame na Katku.


Preci jen bych si nenechala ujit tu moznost vyjadrit se k tak ocekavanemu dokumentarnimu filmu jako je Katka od Heleny Trestikove, ktery bude mit premieru uz pristi tyden!!

"Katka", uz jen nazev filmu prozrazuje ze se jedna o pribeh divky. Jake divky, to neni zadne tajemstvi protoze jeden dokumentarni film od te same reziserky uz jednou zpublikovan byl. Tento pribeh je ale kompletnejsi a o to vice dojemnejsi. Na platne se nam najednou jevi celych 14 let zivota narkomanky Katky, která propadla pocitu, že radost, štěstí a životní naplnění je možno si aplikovat injekční stříkackou. Jak napovida sam o sobe jeho jednoduchy nazev, film byl zpracovan jednoduse a realne. Jen fakta a zadne lzi a to ja silne ocenuju u Heleny Trestikove. Jeji filmy jsou pravdive a vypraveji pribehy lidi, kteri to nemeli v zivote jednoduche.

Staci kdyz si koupite listek na "Katku", sednete si do salu, uvidite prvni obraz a uz vam naskoci husi kuze. Uz tusite predem, co se bude dit dal a citite jedine- neprijemnost a uzkost.
Po cely film si rikate: Kdo je ta holka? Co se ji mohlo stat? Co ji brani v tom, vest lepsi zivot? zvednout se na nohy a zacit znova? Co je schopen clovek obetovat aby mohl dostat dalsi drogu? lidsky zivot? Na konci uz jen clovek popada dech a ani nevi zdai ma smysl brecet. Tak moc se do filmu vzije, ze na chvili zapomene svuj vlastni zivot a snazi se jen o jedno: primet Katku aby prestala....

Ja ze salu odchazim zdrcena.Tento pribeh me opravdu ovlivnil, primel me koukat se na lidskost z jineho uhlu.Preci jen se to odehrava v nasem svete a u nasich sousedu. Co vy vite, treba jste uz nekolikrat Katku potkali na Hlavnim Nadrazi... Ale Katka neni sama, co ji postihl takovyhle zivot a rict ze je to jen jeji vina by bylo opravdu nelidske.

Nicmene si myslim, ze bychom meli zdelit velky "Dik" pani reziserce. Nejen proto, ze nam ukazala, co se muze s clovekem stat, kdyz se zaplete do sveta drog ale i proto, ze mozna pomuze Katce zit lepe, tak jak se ji to povedlo s Marcelou a Renem.


Katka film Heleny Trestikove- premiera 25. unora









Žádné komentáře:

Okomentovat